Leercultuur: leid vakmensen op zodat jouw bedrijf blijft meetellen

Om als bedrijf te kunnen blijven concurreren in de toekomst, heb je nieuwe kennis nodig. Het (blijven) opleiden van vakmensen om dit te bereiken is daarin essentieel. Lees in dit artikel alles over het opzetten van een leercultuur binnen jouw organisatie.

Om als bedrijf te kunnen blijven concurreren in de toekomst, heb je nieuwe kennis nodig.

Om meer te produceren met minder mensen.
Om relevant te blijven tijdens technologische transformaties die elkaar in hoog tempo opvolgen.
Om mee te bewegen met transities in bijvoorbeeld energie of voedsel.
Investeer in een goed doordachte leer- en ontwikkelstrategie
Het (blijven) opleiden van vakmensen om dit te bereiken is daarin essentieel. Alle reden dus om te investeren in een goed doordachte strategie voor leren en ontwikkelen. Op die manier kun je je huidige personeel zo goed mogelijk behouden en investeren in hun (brede) inzetbaarheid.

Bovendien kan een goed programma voor leren en ontwikkelen je net dat streepje voor geven op de arbeidsmarkt voor technisch personeel. Zeker jongere technici zien mogelijkheden voor opleiding en (persoonlijke) ontwikkeling als een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *